• Naše poslovanje se temelji na poštenju, poverenju i kvalitetu usluga.
  • Fokusiramo se na Vaše zahteve i prilagođavamo naše usluge u skladu sa njima.
  • Kao preduzeće koje pruža profesionalne konsultantske usluge ugradili smo prioritet svojih klijenata u naš biznis mode

FAO i EBRD na Forumu predstavljaju nove projekte

FAO i EBRD na Forumu predstavljaju nove projekte

24-09-2016

Na Forumu o organskoj proizvodnji, koji 30. septembra ove godine po deseti put organizuje Centar za organsku proizvodnju Selenča biće predstavljene mogućnosti i postojeći modeli finansiranja poljoprivrede iz domaćih i evropskih fondova i drugih izvora.

Jubilarni Forum svečano će otvoriti ambasadorka Slovačke Republike u Srbiji Dagmar Repčekova, čemu će prethoditi pozdravni govori pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Vuka Radojevića i predsednika Opštine Bač Dragana Staševića.

Na ovom naučnom, poslovnom i stručnom skupu  Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu - FAO i međunarodna finansijska organizacija EBRD predstaviće nove projekte koji za cilj imaju unapređenje srpske poljoprivrede. Govoreći o saradnji ovih međunarodnih organizacija u cilju pomoći poljoprivredi Srbije, Miloš Milovanović iz FAO izneće aktivnosti planirane za predstojeći period. Osvrnuće se i na efekte Zakona o finansiranju poljoprivredne proizvodnje. O pristupu finansijama, preprekama i mogućnostima, govoriće dr Isidora Ljumović iz Instituta ekonomskih nauka u Beogradu. Subvencije u organskoj proizvodnji predstaviće Jelena Milić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, dok će o podršci razvoja poljoprivrede iz vojvođanskih fondova govoriti direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović.

Forum će osvetliti i mogućnosti finansiranja poljoprivrede iz pretpristupnog fonda EU - IPARD, koji će predstaviti pomoćnik ministra poljoprivrede Dragan Mirković. Biće reči i o iskustvu hrvatskih poljoprivrednika u korišćenju tog fonda, kao i ulozi i značaju lokalnih akcionih grupa (LAG) kada je o IPARD-u reč. Iskustvo lokalnih akcionih grupa u Hrvatskoj učesnicima Desetog foruma o organskoj proizvodnji u Selenči preneće Verica Musić iz LAG-a Šumanovci, a o osnivanju LAG-ova i njihovoj ulozi u pristupu sredstvima iz IPARD fonda govoriće Ivana Pajić iz Evropskog pokreta Novi Sad, koji srovodi projekat “Lokalne inicijative za ruralni razvoj Bačke”.

Na Forumu će biti reči i o održivom konceptu biogasa na farmama u Vojvodini te će predstavnica organizacije GIZ Milica Vukadinović predstaviti program “Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji”, a Danko Kalkan iz Prokredit banke će izneti na koji način ova finansijska kuća pomaže farmerima u optimizaciji prihoda sa farmi.

Forum se organizuje uz podršku Vlade Vojvodine, a u suorganizaciji Poljoprivrednog Univerziteta u Nitri (Slovačka), Evropske mreže preduzetništva (EEN) Srbija i SPESCOM Consulting-a iz Novog Sada. Medijski pokrovitelj Foruma o organskoj proiozvodnji je portal “Agrosmart”. Učešće na predstojećem forumu potvrdili su brojni gosti iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja.

Poslovni susret AgroOrganicB2B

Centar za organsku proizvodnju Selenča i Evropska preduzetnička mreža EEN u okviru Foruma o organskoj proizvodnji organizuju Međunarodne poslovne susrete “Agroorganic B2B”, koji  imaju za cilj da dodatno pomognu preduzećima da lakše i brže dođu do domaćih i stranih partnera.  Za “AgroorganicB2B”  i ove godine vladalo je veliko interesovanje te se prijavilo oko 70 kompanija iz Srbije i inostranstva. Na “bi tu bi” susretima, jedinim takve vrste u regionu, predstavnici agro-organik sektora razmatraće mogućnosti za saradnju u proizvodnji i trgovini organskom hranom i pićem, organskim semenom i sadnim materijalom,  zaštitnim sredstvima u organskoj poljoprivredi, poljoprivrednim mašinama i opremi, ambalaži, a biće reči i o obnovljivim izvorima  energije,  proizvodnoj opremi,  primenjenoj  nauci i istraživanjima,  inovativnim tehnologijama u organskoj proizvodnju te partnerskoj saradnji na projektima koje finansira EU.

Organizatori žele da podstaknu poslovnu saradnju izraženu kroz veći obim razmene proizvoda sa inostranstvom, kroz povezivanje proizvodnje, zajedničkih ulaganja i nastupa na trećim tržištima i slično, ali i saradnju u oblasti razmene znanja i tehnologije i naročito u unapređenju konkurentnosti kroz zajedničko učešće u nacionalnim i evropskim programima i fondovima.

Izložba ruža i gosti iz Holandije

Važan segment desetog Foruma o organskoj proizvodnji u Selenči, biće i izložba ruža renomiranog holandskog proizvođača, koji je oplemenjivanje i proizvodnju pokrenuo i u Vojvodini i to s velikim uspehom radi već nekoliko godina. Ovaj forum će biti prilika da se predstavi pionirski istraživački projekat - mogućnosti organske proizvodnje ruža i njihova primena u kulinarstvu.

Izložbu će prirediti kompanije "Pheno Geno Rose" i"Leja NS", koje su dosta zaslužne za odlične rezultate Srbije u izvozu ruža na svetsko tržište. S njiva u Vojvodini ova novosadska firma je uz stručnu pomoć holandskih partnera na tržište sveta izvezla oko 400.000 sadnica ruža.

Lokalne inicijative za ruralni razvoj Bačke

Evropski pokret Novi Sad organizuje 30. septembra, u okviru Foruma za organsku proizvodnju u Selenči,  završnu konferenciju u okviru projekta „Lokalne inicijative za ruralni razvoj Bačke“.

Kako je ovogodišnji Forum posvećen mogućnostima finansiranja poljoprivrede iz domaćih i inostranih izvora, projekat „Lokalne inicijative za ruralni razvoj Bačke“ imaće adekvatan poligon za završnicu s obzirom na to da mu je krajnji cilj osposobljavanje lokalnih zajednica u Bačkoj za učešće na konkursima IPARD programa. Kako je najavljeno, konferencija će okupiti zainteresovane aktere za realizaciju pete mere IPARD II programa - predstavnike Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, regionalnih razvojnih agencija iz Bačke, Banata i Srema,  jedinica lokalne samouprave, predstavnike lokalno-akcionih grupa iz Hrvatske i Slovenije i potencijalnih lokalno-akcionih grupa iz Srbije...

(Agrosmart)