• Naše poslovanje se temelji na poštenju, poverenju i kvalitetu usluga.
  • Fokusiramo se na Vaše zahteve i prilagođavamo naše usluge u skladu sa njima.
  • Kao preduzeće koje pruža profesionalne konsultantske usluge ugradili smo prioritet svojih klijenata u naš biznis mode

Održan trening o IPARDU

Održan trening o IPARDU

27-11-2016

Centar za organsku proizvodnju Selenča i Regionalna razvojna agencija Senec-Pezinok iz Bratislave realizovali su dvodnevni trening o pretpristupnim fondovima EU namenjenim poljoprivredi i ruralnom razvoju pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Slovačke.

Tokom treninga najviše je reči bilo o IPARD programu.

Treningu su, pored organizatora, prisustvovali predstavnici Uprave za agrarna plaćanja iz Slovačke i predstavnici Uprave za agrarna plaćanja Srbije, predstavnici opština Bač, Kovačica, Bački Petrovac, Grada Valjeva, Info centra za ruralni razvoj Agrosmart, SPESCOM Consulting-a i članovi Centra za organsku proizvodnju Selenča.

Gosti iz Slovačke preneli su iskustva poljoprivrednika, privrednika i lokalne zajednice u privlačenju, realizaciji IPARD fonda, ukazali na prednosti ovog pretpristupnog programa i izneli sa kojim su se preprekama susretali u dobijanju i sprovođenju projekata iz ovog pretpristupnog programa u vreme dok je ova zemlja bila kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Takođe, ukazali su i na prednosti i značaj ove vrste evropske pomoći ruralnim područjima i poljoprivredi jedne zemlje. Bilo je reči i o tome koliko sada, kao članica EU, Slovačka dobija iz fondova namenjenih ovim oblastima.

U svakom slučaju, pomoć iz strukturnih fondova je izdašnija, a IPARD je koristan ne samo zbog finansijske podrške već i zbog upoznavanja sa načinom funkcionisanja evropskih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj i pripreme za buduće, veće programe.

Predstavnici Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede predstavili su IPARD II program Republike Srbije, i objasnili  njegov značaj, od kojih mera se sastoji, kome je namenjen i kako će funkcionisati.

Trening je početak aktivnosti koje će Ambasada Republike Slovačke podržati u Republici Srbiji u narednom period kao deo podrške implementaciji sredstava namenjenih za ruralni razvoj i razvoj poljoprivrede.