• Naše poslovanje se temelji na poštenju, poverenju i kvalitetu usluga.
  • Fokusiramo se na Vaše zahteve i prilagođavamo naše usluge u skladu sa njima.
  • Kao preduzeće koje pruža profesionalne konsultantske usluge ugradili smo prioritet svojih klijenata u naš biznis mode

Ruže iz Vojvodine osvajaju svet

Ruže iz Vojvodine osvajaju svet

29-07-2016

Izvozno orjentisana firma Leja NS uz stručnu pomoć kompanije Pheno Geno Rose, zajedno s kooperantima ubrala je i izvezla oko 400.000 sadnica sa njiva u Vojvodini.

Kompanija sa dugogodišnjom tradicijom u Holandiji, Roath bv, 2009. godine osnovala je firmu i u Temerinu – Pheno Geno Rose doo. Firma se bavi oplemenjivanjem ruža, to jeste stvaranjem nove sorte koja je upotpunila delovanje već postojećeg preduzeća Leja NS u Ostojićevu i tako zaokružila biznis vezan za baštenske ruže u Srbiji.

Pheno Geno Roses jeste u rukama Holanđana, svetskih eksperata za proizvodnju i prodaju ruža, ali da nije naše struke, nauke, kvalitetne zemlje i sunca, ne bi oni ovde ni došli. U Srbiji su holandske gazde sav posao 2010. poverile mladim damama, ekspertkinjama za oplemenjivanje Biljani Božanić Tanjgi, Mirjani Vukosavljev i Branislavi Popov, čijem se timu kasnije pridružilo više stručnjaka, sa kompletnom logistikom vezanom za dizajn.

Biljana Božanić Tanjga, direktorka firme Pheno Geno Roses i ujedno glavna menadžerka Leje NS, kaže da se poslovna politika zasniva na primeni nauke i da su svi resursi usmereni u pravcu eksperimenata, razvoja i naučnog istraživanja, a delom se to odvija u Srbiji, delom u Holandiji.

– Odlučili smo da se s takvim programom oplemenjivanja počne u Srbiji zbog izuzetnih agro-klimatskih uslova koje ovde imamo i najpre smo krenuli sa oglednim poljima u Temerinu, a potom i u ostalim delovima Vojvodine – kaže ona.

Od te odluke, 2009. do danas stiglo se do toga da se Pheno Geno ruže izvoze u Ukrajinu, Nemačku, Tursku, Holandiju, Poljsku, Tursku… Zahvaljući sporazumu o slobodnoj trgovini koji imamo s Moskvom, rusko se pokazalo najboljim tržištem, a sada Holanđani planiraju da preko firmi u Srbiji osvoje i nova, poput Azerbejdžana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Postoji oko 20.000 registrovanih ruža na tržištu, ali uvek postoji i potreba za specifičnim i novim. Recimo, ogromne količine sadnica evropskih kultivara izmrzle su na ruskom tržištu jer nisu mogle podneti zimu. Oplemenjivanje, odnosno stvaranje nove sorte, veoma je dugotrajan proces. Započinje sa oko 50.000 ukrštanja svake godine, od kojih se nakon nekoliko godina testiranja mogu očekivati najviše četiri-pet novih sorti koje zadovoljavaju kriterijume – objašnjava Biljana Božanić Tanjga dodajući da se sve do osme godine taj proces  odvija u Srbiji, a onda se ruže testiraju na institutima i u laboratorijama u Evropi.

– Naša firma jedna je od retkih koja je u toj meri uključila nauku u proizvodnju. Genetika je značajno uznapredovala, a koristimo markere kako bismo detektovali gene, kao kod ljudi. U svakom slučaju, akcenat je na primeni nauke u oplemenjivanju.

Kompanija Pheno Geno Roses poklonila je novu narandžastu sortu ruže Gradu Beogradu. Nazvana je „Beogradska dama“. Pre dve godine darivala je Novi Sad, i to ružom „Novosađankom“. Obe su nastale kao rezultat posebnog istraživačkog rada sa Univerzitetom Vageningen. Ruža „Novosađanka“ je, inače, prva sorta novosadske firme, bele je boje, srednjeg rasta, lepo miriše i danas krasi mnoge javne površine u najvećem vojvođanskom gradu.

Izvor: EEN