• Naše poslovanje se temelji na poštenju, poverenju i kvalitetu usluga.
  • Fokusiramo se na Vaše zahteve i prilagođavamo naše usluge u skladu sa njima.
  • Kao preduzeće koje pruža profesionalne konsultantske usluge ugradili smo prioritet svojih klijenata u naš biznis mode

Saradnja sa nemačkim GIZ DKTI programom

Saradnja sa nemačkim GIZ DKTI programom

13-08-2016

SPESCOM Consulting će u narednih godinu dana kroz saradnju sa GIZ DKTI programom učestvovati u aktivnostima na jačanju kapaciteta i stvaranju povoljnog okruženja za održivo korišćenje biomase u Srbiji.

Program srpsko-nemačke razvojne saradnje „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ (GIZ DKTI) zajednički sprovodi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i nemačka organizacija za međunarodnu saradnju/GIZ. Projekat se bavi sledećim oblastima: političko savetovanje; snabdevanje biomasom; efikasno korišćenje drva za ogrev u domaćinstvima; razvoj projekta.

Komponenta Razvoj projekata u okviru GIZ DKTI projekta ove godine stavlja akcenat na razvoju malih i srednjih biogas postrojenja.

Nemačka prednjači u oblasti biogasa, gde postoji preko 9000 biogas postrojenja sa preko 4500 MW ukupne instalisane snage. Poređenja radi, u Srbiji su od 2013. godine u funkciji samo tri poljoprivredna biogas postrojenja sa ukupnim kapacitetom od 3 MWel.

Međutim, uvođenje biogas postrojenja na farmama srednje veličine u Srbiji stvorilo bi dodatne, konstantne prihode poljoprivrednicima i poljoprivrednim gazdinstvima.

Mala biogas postrojenja na farmama podrazumevaju uvođenje tehnologije koja koristi sirovinu kojom poljoprivredni proizvođači već raspolažu i koja je besplatna. U pitanju je otpad iz stočarske prozvodnje – tečni i čvrsti stajnjak, kao i žetveni ostaci, odnosno silaža energetskih biljki, kukuruzna silaža i ostalo.

Svi navedeni supstrati se koriste za proizvodnju toplotne energije za potrebe same farme, ali i za proizvodnju električne energije koja se prodaje po unapred definisanim podsticajnim cenama („feed-in“ tarifama) i tako se može ostvariti dodatni prihod.

Korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora Srbija se približava ekološkim standardima Evropske unije, ostvaruje se povećanje prihoda na lokalnom nivou, a gazdinstva dobijaju energetsku nezavisnost, što može imati veliku ulogu u poslovanju i planiranju razvoja u budućnosti.

Domaći poljoprivredni proizvođači pokazuju veliko interesovanje za nove tehnologije koje kao organizacija promovišemo i nadamo se da ćemo u godinama pred nama imati priliku da sa srpskim poljoprivrednim proizvođačima razgovaramo o boljitku i koristima koji im proizvodnja biogasa donosi.

U okviru Forum o organskoj proizvodnji koji će se održati 30. septembra 2016. godine u Selenči biće predstavljen program kao i svi detalji vezani za razvoj malih i srednjih biogas postrojenja.

Sve informacije o programu možete dobiti putem mail-a: bioenergy-serbia@giz.de i office@spescom.rs.