• Naše poslovanje se temelji na poštenju, poverenju i kvalitetu usluga.
  • Fokusiramo se na Vaše zahteve i prilagođavamo naše usluge u skladu sa njima.
  • Kao preduzeće koje pruža profesionalne konsultantske usluge ugradili smo prioritet svojih klijenata u naš biznis mode

Održano predavanje IPARD– mogućnosti za korisnike

Održano predavanje IPARD– mogućnosti za korisnike

19-03-2016

Saradnica SEPSCOM Consultinga-a Slađana Gluščević je u petak, 18.marta 2016. godine održala predavanje na temu IPARD program – mogućnosti za korisnike u prostorijama Centra za organsku proizvodnju Selenča.

Slađana Gluščević, urednica informativnog portala Agrosmart (www.agrosmart.net), je govorila o mogućnostima unapređenja agrarnog sektora Srbije korišćenjem pretpristupnih fondova namenjenim ruralnom razvoju, odnosno IPARD programa.

Uz osvrt na aktuelnu situaciju u našoj zemlji, kada je reč o ovom programu, ukazala je na značaj uspostavljanja komplementarnog sistema podrške na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i važnosti promocije i informisanja javnosti o IPARD-u.

Predstavljeni su rezultati istraživanja koje je Agrosmart sproveo među poljoprivrednicima u Hrvatskoj i Srbiji i navedeni problemi i prepreke s kojima su se hrvatska gazdinstva i preduzeća suočavala u procesu pripreme, apliciranja i realizacije projekata iz IPARD programa, kako bi ti primeri i iskustva bili na korist srpskom agrosektoru.   

- COPS i Agrosmart ostvarili su saradnju i potpisali sporazume o partnerstvu sa organizacijama u Hrvatskoj, poput Centra za ekološku proizvodnju i održivi razvoj iz Vukovara (CEPOR), a kada je reč o IPARD-u, na podršku i pomoć mogu da računaju i od lokalnih akcionih grupa (LAG-ova) u toj zemlji, u prvom redu od LAG-a Bosutski niz. Ta vrsta saradnje je dragocena za poljoprivrednike u Srbiji, naročito za proizvođače okupljene u COPS-u, jer susedi imaju iskustva u pripremi i realizaciji celog programa i voljni su da nam pomognu, ukažu na poteškoće i moguće greške – rekla je Slađana Gluščević.

Ona je naglasila da je, mada još uvek nije objavljen prvi poziv iz IPARD-a, neophodno da se poljoprivrednici što bolje pripreme i informišu o ovom programu jer je izuzetno zahtevan, ali da je pre svega za njih važno da zanju da li uopšte mogu da učestvuju u njemu. Dakle, prvi korak je da se informišu o tome kakve preformanse i kapacitete gazdinstva treba da imaju da bi konkurisala za mere IPARD-a, koji je u suštini namenjen naprednijim poljoprivrednicima.  

Prezentacija sa predavanja:

icon
Document PDF, 2.28 MB, 26 downloads, 20 Mar, 2016 20:40

Izvor: Agrosmart