• Naše poslovanje se temelji na poštenju, poverenju i kvalitetu usluga.
  • Fokusiramo se na Vaše zahteve i prilagođavamo naše usluge u skladu sa njima.
  • Kao preduzeće koje pruža profesionalne konsultantske usluge ugradili smo prioritet svojih klijenata u naš biznis mode

Održan okrugli sto: Nauka i kultura na putu ka EU

Održan okrugli sto: Nauka i kultura na putu ka EU

09-04-2016

U subotu 09. aprila 2016. godine, u Galeriji Matice srpske, u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji - Lokalnog veća u Novom Sadu i Beogradskog fonda za političku izuzetnost organizovan je okrugli sto pod nazivom „U susret otvaranju pregovaračkih poglavlja 25 i 26“.

Skupu su prisustvovali i predstavnici SPESCOM Consulting-a.

Cilj skupa je bio da se stručnoj i široj javnosti približe izazovi sa kojima će se Srbija suočiti ispunjavajući obaveze u sastavu poglavlja 25 (nauka i istraživanje) i 26 (obrazovanje i kultura) pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Na teme u evrointegracijama u tim oblastima govorili su najeminentniji stručnjaci a u okviru poglavlja 25 i 26. Za njh ne postoji zvanično zakonodavstvo koje Srbija mora da ispuni, više je reč o spektru različitih praksi.

"Mi smo sada u zreloj fazi pregovaranja, a poslali smo prvi nacrt pregovaračke pozicije i ona je pozitivno ocenjen. Sada idemo korak po korak ka tome da se održi zajednička konferencija i da se dogovori stav o svim pojedinačnim tačkama", kaže Viktor Nedović, šef pregovaračkog tima za poglavlje 25.

Srbija je praktično evrointegracije u okviru poglavlja 25 počela pre 10 godina primenom prvih evropskih projekata. Od tada, samo pokrajina Vojvodina je izdvojila više od tri i po miliona evra za podršku projektima naših istraživača.

U međuvremenu završen je bolonjski proces, razvijena razmena studenata ali kao problem ostaje mobilnost profesora.

"Veliki broj naših nastavnika ne učestvuje u toj mobilnosti zato što ne znaju jezik. Neću spominjati imena fakulteta ali na mnogim društevnim fakultetima imate nastavnike koji ne govore ni jedan jezik a čak se i asistenti biraju koji ne govore ni jedan jezik", kaže Fuada Stanković, nekadašnja rektorka Univerziteta u Novom Sadu.

Istaknuto je i da univerziteti moraju sačuvati političku nezavisnost, društvenu odgovornost, integritet, autonomiju, da uvedu eksternu evaluaciju.

Sa druge strane, podatak da je nezaposleno 100 hiljada ljudi sa diplomom fakulteta ili visoke škole, ili da skoro 90 doktora nauka nema posao, i dalje je alarmantan znak državi.

"Mi imamo taj problem i mislim da tu još lutamo – nemamo jasnu strategiju razvoja naše zemlje a to bi trebalo da bude krovna strategija na koju se posle nadovezuju ostale strategije", kaže Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

U Srbiji je samo na državnim fakultetima evidentirano 139 zanimanja koja ne postoje u zvaničnom šifarniku zanimanja, podatak je iz 2015. godine. Vlada je početkom godine donela novi šifrarnik radnih mesta, ali za državne uprave a ne javna ili privatna preduzeća. Tako je sve veći broj onih koji posao nađu u inostranstvu.

Otvaranje i zatvaranje poglavlja 25 i 26 neće sprečiti odliv mozgova ali bi trebalo bolje da spoji obrazovanje, privredu i kulturu koji predstavljaju osnovu za razvoj svakog društva, zaključeno je u Novom Sadu.

Inače ovaj okrugli sto za ta poglavlja prvi je održan posle nekoliko godina.

Izvor: RTV