• Naše poslovanje se temelji na poštenju, poverenju i kvalitetu usluga.
  • Fokusiramo se na Vaše zahteve i prilagođavamo naše usluge u skladu sa njima.
  • Kao preduzeće koje pruža profesionalne konsultantske usluge ugradili smo prioritet svojih klijenata u naš biznis mode

Osam dana kreativnosti za mlade iz Novog Sada

Osam dana kreativnosti za mlade iz Novog Sada

.

Osmodnevna “Kreativna EU letnja škola” koju će pohađati 28 mladih iz Novog Sada počela je u subotu, 24. juna, svečanim otvaranjem u novosadskom Startit centru. Mladi, od 15 do 20 godina, do subote 1. jula svakodnevno će se upoznavati sa osnovnim obeležjima EU, sa vrednostima koje ona promoviše, kao i sa prilikama koje pruža mladima u sferama volonterizma, obrazovanja i mobilnosti.

Učesnici će se upoznati sa pojmom kreativnih industrija, o kojima će im iz prve ruke govoriti stručnjaci iz oblasti dizajna, video produkcije, društvenih mreža i organizacije događaja, a i sami će biti u prilici da se oprobaju u ovim kreativnim procesima, kao i da iskuse timski rad.

Tokom programa, mladi će kreirati kampanju koja promoviše EU vrednosti i programe za mlade i na taj način pokazati kako su praktično primenili stečeno znanje. Program predviđa i posete organizacijama koje se bave kreativnim industrijama, kao i upoznavanje sa profesionalcima iz ove oblasti.

Polaznike i polaznice na otvaranju su pozdravile Biljana Viduka i Marina Grnja Klaić iz novosadskog EU Info Pointa i predočile im aktivnosti Informacionog kutka Delegacije EU u Srbiji. Posebno su se osvrnule na programe Evropske unije koji su namenjeni mladima i širi kontekst pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

O prednostima Erasmus + programa koji mladima nudi brojne mogućnosti za mobilnost u vidu razmena, volontiranja i preduzetništva govorile su Anđa Ilić i Marija Kovačević, predstavnice novosadskog ogranka organizacije Erasmus Student Network koje su prenele sopstvena pozitivna iskustva vezana za studentske razmene.

Ida Boka i Ivana Kostadinović iz Volonterskog centra Vojvodine govorile su o volonterskim programima koji mladima nude mogućnost da putuju, upoznaju nove zemlje i ljude, istovremeno dajući doprinos nekoj lokalnoj zajednici. Osim toga, bilo je reči i o Erasmus programu za mlade preduzetnike koji omogućava mladim ljudima sa preduzetničkom idejom da provedu nekoliko meseci u drugoj državi pod mentorskim vođstvom kompanija koje se bave srodnim delatnostima.

Učesnici “Kreativne EU letnje škole” obišli su Startit centar koji okuplja mlade kreativce iz oblasti IT sektora i upoznali se sa načinom na koji funkcioniše ova kreativna zajednica, kroz koncept co-working-a. Mina Padežanin, menadžerka u kulturi i producentkinja objasnila im je pojam kreativnih industrija, a na kraju prvog dana polaznicima se obratio Miloš Ignjatović, direktor Udruženja Cinema City i menadžer u oblasti kreativnih industrija. Kao osoba koja iza sebe ima dvadeset godina iskustva u organizovanju festivala, koncerata, žurki i konferencija, sa učesnicima je podelio neke od najzanimljivijih impresija u vezi sa ovim poslom, ohrabrujući ih da istražuju sebe i oprobaju se u različitim oblastima.

Polaznici će tokom trajanja programa raditi na zajedničkoj digitalnoj kampanji koju će sami osmisliti i koja će imati za cilj da njihovim vršnjacima predstavi brojne opcije za usavršavanje i napredovanje kroz korišćenje programa poput Erazmusa. Učiće i vežbati planiranje i realizaciju projekta, kroz grafički dizajn, video produkciju, društvene mreže i organizaciju događaja. Projekat “Kreativna EU letnja škola” sprovodi Udruženje Cinema City u saradnji sa novosadskim EU Info point-om, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Izvor: EU Info