• Naše poslovanje se temelji na poštenju, poverenju i kvalitetu usluga.
  • Fokusiramo se na Vaše zahteve i prilagođavamo naše usluge u skladu sa njima.
  • Kao preduzeće koje pruža profesionalne konsultantske usluge ugradili smo prioritet svojih klijenata u naš biznis mode

SPESCOM na konferenciji u Vukovaru

SPESCOM na konferenciji u Vukovaru

.

Saradnjom SPESCOM Consulting-a i predstavnika Vukovarsko-srijemske županije krajem prošle godine osnovan Centar za ekološku proizvodnju i održivi razvoj Vukovar (CEPOR).

Tim povodom je u Vukovaru, 25. januara 2016. godine održana konferencija na kojoj je predstavljen CEPOR.

Ekološka proizvodnja u Hrvatskoj odvija se na oko četiri odsto ukupnih poljoprivrednih površina, u Vukovarsko-srijemskoj županiji zastupljena je na svega 1,5 odsto oranica, ali to ne znači da u ovoj vrsti poljoprivrede ne možemo da ostvarimo mnogo bolje rezultate. O noj već dugo pričamo kao o velikoj šansi, a kako bi smo tu šansu na najefikasniji način iskoristili, najbolje je da pogledamo kako drugi to rade. Kao dobar primer mogu nam poslužiti naši susedi, ekološki proizvođači okupljeni u Centru za organsku proizvodnju Selenča – poručio je zamenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba na konferenciji u Vukovaru na kojoj je predstavljen novoosnovan Centar za ekološku proizvodnju i održivi razvoj Vukovar (CEPOR).

On je naglasio da, ako se uloži trud, obezbedi kvalitetna edukacija, da doprinos u rešavanju problema na tržištu i poradi na marketingu, upravo ekološka proizvodnja može biti spas za brojna poljoprivredna gazdinstva.

-Da bi se rezultat postigao, neophodno je da se proizvođači udruže, da stvaraju mreže organizacija u regionu i zajedno učestvuju u projektima finansiranim iz domaćih i evropskih fondova – poručio je Cirba ukazavši na veoma uspešnu saradnju predstavnika Vukovarsko – srijemske županije sa kompanijom  SPESCOM Consulting iz Novog Sada, kao predstavnikom Centra za organsku proizvodnju iz Selenče (COPS), koja je rezultirala osnivanjem CEPOR-a.

Na konferenciji u županijskoj velikoj vijećnici učestvovali su brojni poljoprivredni proizvođači, predstavnici opština, udruženja i obrazovnih institucija Vukovarsko-srijemske županije, te direktorka Agencije za regionalni razvoj APV Vera Čelić, predstavnici COPS-a, SPESCOM Consulting i Info centra za ruralni razvoj Agrosmart iz Novog Sada.

Govoreći o stanju poljoprivrede u ovoj hrvatskoj županiji i mogućnosti za razvoj i značaju ekološke proizvodnje, načelnik  Uprave za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Andrija Matić ocenio je da je preduslov opstanka malih gazdinstava njihov otklon prema ekološkoj ili nekoj drugoj vrsti proizvodnje u kojoj se može ostvariti dodata vrednost.

Naglasivši da je za CEPOR i njene sadašnje i buduće članice od velikog značaja to što im podršku daje lider u ekološkoj proizvodnji u regionu – Centar u Selenči, on je ukazao na činjenicu da ova vrsta poljoprivrede osim privredne funkcije ima i druge vrednosti – zaštitu okoline i poštovanje i unapređenje socijalnih i ljudskih prava.

Matić je podsetio na to da Evropska unija prednjači u ekološkoj poljoprivredi i da proizvođači imaju velike koristi koja se ogleda u stalnoj i neprikrivenoj finansijskoj podršci, stabilnom pravnom okviru, zaštiti od nelojalne konkurencije...

Ukazavši na značaj udruživanja ekoloških proizvođača, kao pretpostavci za veću konkurentnost, povećanje prihoda, smanjenje troškova i bolji nastup na tržištu Biljana Viduka iz SPESCOM Consulting-a predstavila je postojeće mreže u regionu i organizaciju COPS, koja okuplja 217 članica, fizičkih i pravnih lica. Navela je da su okosnica Centra u Selenči predstavnici krupnog kapitala poput „Slovan progresa“, „Zdravo organika“, „Global sida“, „Univereksporta“ i drugih, koji od oko 10.000 hektara pod organskom proizvodnjom u Srbiji obrađuju polovinu tih površina.

Prošle godine u Selenči je nekoliko zemalja ovog dela Evrope osnovalo „Organik mrežu“, a formiran i Konzorcijum za razvojno – istraživačke projekte iz oblasti organske proizvodnje u kojem je deset institucija.

Razvojno – istraživački centar jedinstven je u regionu, okuplja eksperte u ovoj sferi agrara, poseduje bazu sadnog materijala, a pod njegovom kapom su demonstraciona polja i „Farm inkubator“ organske proizvodnje u kojem proizvođači koji tek ulaze u ovaj posao dobijaju neophodnu infrastrukturu, mentorsku pomoć, obezbeđen plasman robe i posao u rukama.

Biljana Viduka pozvala je učesnike konferencije ali i sve zainteresovane za organsku proizvodnju da dođu u Vojvodinu, upoznaju se sa ostalim aktivnostima COPS-a, i da se na primeru vojvođanskih proizvođača uvere u to da je to zaista šansa koja se može valjano iskoristiti.

(Agrosmart)