• Naše poslovanje se temelji na poštenju, poverenju i kvalitetu usluga.
  • Fokusiramo se na Vaše zahteve i prilagođavamo naše usluge u skladu sa njima.
  • Kao preduzeće koje pruža profesionalne konsultantske usluge ugradili smo prioritet svojih klijenata u naš biznis mode

Radionica za zaposlene u UAP

Radionica za zaposlene u UAP

.

U Beogradu je u prostorijama GIZ DKTI programa, 21. i 22. juna 2017. godine, realizovan radionica za zaposlene u Upravi za agrarna plaćanja na temu “Razvoj poslovnih planova za projekte korišćenja biomase kao obnovljivog izvora energije u okviru IPARD programa ”.

U Beogradu je u prostorijama GIZ DKTI programa, 21. i 22. juna 2017. godine, realizovan radionica za zaposlene u Upravi za agrarna plaćanja na temu “Razvoj poslovnih planova za projekte korišćenja biomase kao obnovljivog izvora energije u okviru IPARD programa ”.

Radionica je realizovana u okviru saradnje Uprave za agrarna plaćanja i GIZ – DKTI kоmpоnеntе Rаzvој prојеkаtа, na programu „Rаzvој оdrživоg tržištа biоеnеrgiје u Srbiјi“, sa ciljem jačanja kapaciteta Uprave za agrarna plaćanja za implementaciju IPARD programa u Srbiji.

Tokom dva dana predstavnica GIZ DKTI programa Ivana Radulović je upoznala učesnike sa tržištem biogasa u Evropi i Srbiji, predstavila primere dobre prakse kao i potencijalne projektne ideje na temu korišćenja bioenergije.

Konsultant GIZ DKTI programa Biljana Viduka je sa učesnicima prošla kroz metodologiju poslovnog plana, način evaluacije projekata kroz analizu konkretnog primera.

IPARD program

Zajednička poljoprivredna politika predstavlja jednu od najznačajnijih politika EU. Važnost te politike ogleda se i u izdvajanjima iz budžeta EU za njeno sprovođenje. Prema budžetskom periodu 2007-2013. godine, 43 odsto ukupnog budžeta EU odlazi na ruralni razvoj i sprovođenje poljoprivredne politike EU. Imajući u vidu kompleksnost sistema zajedničke poljoprivredne politike, EU zemljama kandidatima za članstvo pruža podršku u procesu prilagođavanja poljoprivrednog sektora i ruralnih oblasti, kao i za implementaciju zakonodavstva EU u okviru Zajedničke poljoprivredne politike.

Komponenta koja se odnosi na ruralni razvoj namenjena je zemljama kandidatima sa ciljem pripreme za implementaciju i upravljanje Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU.

Implementacija pomoći u okviru ove komponente doprinosi održivom razvoju poljoprivrednog sektora i ruralnih oblasti. Takođe, kroz proces za korišćenje ove komponente IPA, zemlje kandidati za članstvo u EU pripremaju se za korišćenje sredstava iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (European Agricultural Fund for Rural Development – EAFRD).

Pravni osnov i preduslovi korišćenja IPARD sredstava:

Osnovni preduslovi za korišćenje sredstava iz IPARD fonda su: usvojen IPARD program i odobren od strane Evropske komisije posebnom odlukom; zaključeni svi sporazumi (Okvirni, Sektorski i Finansijski); i usvojena odluka o prenošenju upravljačkih ovlašćenja Evropske komisije (okončan proces akreditacije).

Osnovni principi, na kojima se zasniva IPARD, su:

1. podela obaveza između svih aktera,

2. uspostavljanje efikasnog sistema interne kontrole,

3. definisanje jasnih procedura za upravljanje IPA fondovima,

4. nezavisna eksterna revizija,

5. transparentne procedure javnih nabavki i

6. kofinansiranje.